Skoči na glavni sadržaj

Stevia vs. šećer: Prirodno sladilo sa 0 kalorija konačno legalizirano i u Europi

Hrana

Izdanje:

Ovu bezopasnu i korisnu biljku iz Paragvaja dugo je vremena kočio “šećerni lobi”. Zašto? Pa i u Hrvatskoj se godišnje jede čak 11 kg šećera po stanovniku
stevia_vs._secer_prirodno_sladilo_sa_0_kalorija_konacno_legalizirano_i_u_europi-134078315-356.jpg

Photos.com

Europska unija je napokon zadala snažan udarac šećernim lobijima i proizvođačima umjetnih sladila – “priznavši” steviju, koja je sada dobila i svoj službeni broj: E-960. Naime, ovu bezopasnu i korisnu biljku porijeklom iz Paragvaja dugo je vremena kočio “šećerni lobi”. Zašto? Pa i u Hrvatskoj se godišnje jede čak 11 kg šećera po stanovniku... Priča o prirodnom sladilu s 0 kalorija širila se uglavnom usmenom predajom, pa je tako tijekom protekle tri godine i u Hrvatskoj je nastala opća pomama za tom biljkom slatkih listića: lončanice su se prodavale na tržnicama i trgovinama zdrave hrane, sjeme se brižno čuvalo, neki su i sami uzgojili tu biljku u svojim domovima, a drugi već planirali zasaditi i cijele plantaže. Jer do studenog 2011. stevia se u Europi uglavnom mogla prodavati kao dodatak prehrani i nije bila odobrena kao sladilo, uz iznimku Francuske koja ju je nešto ranije odlučila “legalizirati”. Do tada je bila posve “legalna” tek u šačici zemalja poput Japana, Kine i Izraela. štoviše, u Japanu, gdje se njeguje koncept funkcionalne hrane, stevia je sve je zastupljenije sladilo u prehrambenim proizvodima, posebice napitcima. Može se uzgojiti u mnogim krajevima svijeta, pa i u Hrvatskoj, a najveća komercijalna kultivacija stevije je u Kini. Međutim, europski propisi će ipak ograničiti količinu stevije koja je dopuštena, primjerice u bezalkoholnim gaziranim napitcima, pa će proizvođači moći zamijeniti manje od polovice ukupne količine uobičajenog sladila sa stevijom. To znači da se neće moći proizvoditi popularni napitci s 0 kalorija samo uz pomoć stevije, nego će se stevia miješati sa običnim šećerom ili sličnim sladilima, što će omogućiti razvoj niskokaloričnih napitaka. A može li stevia “pobijediti” šećer i kako, u novom broju Foruma otkriva naša stalna suradnica, nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Više pročitajte u tiskanom izdanju.