Skoči na glavni sadržaj

Tepeš: Na prosvjedu za Z1 nije se trebalo skandirati "za dom spremni"

tepes-na-prosvjedu-za-z1-nije-se-trebalo-skandirati-za-dom-spremni-4155-4691.jpg

"Kada spomenete riječ četnik, onda je to govor mržnje, a kada meni prilijepite etiketu profašist ili pronacist, onda nitko ništa, a ja ne mogu prihvatiti takav rječnik jer to nisam. Zato će HSP AS vjerojatno kazneno prijaviti Milanovića jer netko u ovom društvu mora konačno tom njegovom govoru mržnje stati na kraj", najavljuje Tepeš
Foto: FaH / Tomislav Pavlek

"Na skupu potpore za Z1 televiziju nije se trebalo skandirati 'za dom spremni', nije bilo ni vrijeme, ni mjesto", kazao je novinarima u Saboru predsjednik HSP-a AS Ivan Tepeš, potpredsjednik Sabora, koji je i sam sudjelovao na prosvjedu. "Po meni, nije dobro što se to tamo skandiralo, ali tamo je bila i zastava HOS-a s tim pozdravom. Idemo otvoriti raspravu oko tog pozdrava, idemo definirati što se smije, a što ne. Ne možemo u Kumrovcu dopuštati izlaganje petokrake, koja je simbol agresora u Vukovaru, Đeletovcima, Dubrovniku... Idemo se dogovoriti zašto je jedno simbol zločina, a drugo nije. Ali to očito nekome ne odgovara", smatra Tepeš, kojega se javno proziva zbog nazočnosti tom skupu.

"Ja, kao Ivan Tepeš, bio saborski zastupnik, potpredsjednik Sabora ili opet sutra obični građanin, u Hrvatskoj ću uvijek imati pravo na svoje mišljenje jer Hrvatska je demokratska zemlja, zato su se moj otac i svi branitelji borili i to mi ne može nitko osporiti. Ja nisam rekao ni jednu riječ mržnje, dapače, uvijek kada dajem intervjue ošto osuđujem sve zločine od strane i NDH i komunističke zločine. Poštujem zakon i presudu, ne sporim je, ali jučer sam bio na prosvjedu samo da naglasim da postoje dvostruka mjerila u hrvatskom društvu", pojasnio je.

"Danas je Milanović opet govorio o meni kao profašistu i pronacistu, a to je za mene govor mržnje. Ali ne vidim, barem za sada, da ga je netko proglasio čovjekom koji širi mržnju i lijepi etikete bez argumenata i to sam jučer htio apostrofirati i zato sam bio na prosvjedu, da bih dokazao da postoje dvostruka mjerila u društvu. Kada spomenete riječ četnik i prilijepite nekome tu etiketu, onda je to govor mržnje, a kada meni prilijepite etiketu profašist ili pronacist, onda nitko ništa, a ja ne mogu prihvatiti takav rječnik jer to nisam. Zato će HSP AS vjerojatno kazneno prijaviti Milanovića jer netko u ovom društvu mora konačno tom njegovom govoru mržnje stati na kraj", najavljuje Tepeš. 

Ja razumijem, dodaje, da ne može govoriti o gospodarstvu jer je to za njega sklizak teren, pa naravno da zato mora raditi lov na vještice, kako bi o nečemu mogao pričati u javnom prostoru.

Upitan je li primjereno da kao potpredsjednik Sabora sudjeluje na skupu na kojem se viče "za dom spremni", Tepeš odgovara kako nije znao da će se to skandirati kada je došao na taj skup.

"To je bilo pred kraj skupa, kada sam davao izjave za medije, nisam u pola izjave mogao otići", objašnjava. Napominje i kako je njegov stav o pozdravu "za dom spremni" taj da je on u Drugom svjetskom ratu imao negativne konotacije te da sve što je vezano uz taj pozdrav iz razdoblja Drugog svjetskog rata osuđuje kao i svaki zločin. No, ističe, u Domovinskom ratu pozdrav "za dom spremni" imali su branitelji HOS-a na svojim rukavima, a oni su, kaže, dio Domovinskog rata koji je temelj Ustava.

"Hoćemo li relativizirati sada Ustav, ali o antifašizmu nećemo? Hajdemo se dogovoriti, postaviti jednu premisu i na osnovu toga razgovarati. Zvijezda petokraka, koja je simbol zločina u Domovinskom ratu, ne sankcionira se, nju je imao Šljivančanin na čelu kada je vadio ranjenike iz vukovarske bolnice. Ja sam povjesničar, idemo o tome razgovarati. Meni je toga dosta kao političaru, idemo uzeti Ustav, Drugi svjetski rat i Domovinski rat i sve to riješiti", apelira Tepeš.

Potpredsjednik Sabora, međutim, nije osudio "poklon" prosvjednika čelnici AEM-a Mirjani Rakić koji su joj uručili - četničku šajkaču s kokardom. "Postavljam retoričko pitanje - ako je politička satira ismijavanje hrvatske himne, ili 'oba su pala' kada se dogodi pad hrvatskih MIG-ova, ako je politička satira kad se u riječkom HNK-u ismijava Domovinski rat na sam dan 'Oluje', ja se onda pitam što je dodjeljivanje šajkače i kokarde. Ja tamo nisam bio, ja na sebe ne preuzimam tu odgovornost, samo postavljam pitanje o tim dvostrukim mjerilima. Ja sam protiv dvostrukih mjerila i za primjenu zakona, ali ne selektivno, ne kada netko kaže riječ četnik, za to ide sankcija, a kad netko lijepi etikete o profašistu, onda tu nitko ne traži sankcije. Specifična su mi dvostruka mjerila udruga koje reagiraju na jedno, ali ne i na drugo", zaključuje.