Skoči na glavni sadržaj

Nakon sedmosatne dramatične sjednice HNS odbio HDZ, izgledni novi izbori

nakon-sedmosatne-dramaticne-sjednice-hns-odbio-hdz-izgledni-novi-izbori-5745-7178.jpg

Nakon odbijenice HNS-a, nešto prije ponoći, premijer Plenković u Banskim je dvorima okupio najbliže suradnike, a jedan od članova Vlade progonozirao je da Hrvatsku najvjerojatnije čekaju novi prijevremeni izbori
Foto: FaH / Tomislav Pavlek

Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak navečer nakon višesatne sjednice Predsjedništva HNS-a da ta stranka neće ući u hrvatsku Vladu te da on podnosi ostavku na sve političke funkcije. 

"Nakon duge rasprave na Predsjedništvu bilo je apsolutno vidljivo da će se stranka podijeliti. Ja to nisam želio dozvoliti i odlučio sam predložiti Predsjedništvu da HNS ne ide u Vladu s Hrvatskom demokratskom zajednicom i da podnosim ostavku na sve političke funkcije", rekao je Vrdoljak.

Ustvrdio je kako je imao "iskrene namjere izvući Hrvatsku iz političkih rovova". Ali, dodao je, odluka da se dijeli stranka nema cijenu koju bih dozvolio.

To je bilo moje dijete i ja se povlačim sa svih političkih funkcija, rekao je i dodao kako je "stranka usvojila odluku koju je predložio i za nju glasao - ne ulazimo u Vladu Republike Hrvatske". 

Unatoč ostavci na dužnost predsjednika HNS-a, Vrdoljak će ostati u stranci.  

HNS-ov Andro Vlahušić rekao je u utorak navečer, nakon sedmosatne sjednice proširenog Predsjedništva HNS-a, kako je sretan jer je HNS postao "prava politička stranka" koja je odbila ogromne ponude nuđene im za podršku HDZ-u.

"Predsjednik (Ivan Vrdoljak) je donio odluku koju smo mi poštivali. Postali smo prava politička stranka i sretan sam zbog toga", izjavio je Vlahušić novinarima po završetku maratonske sjednice Predsjedništva.

Na novinarski upit kakve je ponude iz HDZ-a njegova stranka odbila, odgovorio je: "Velike, ogromne".

Vlahušić, koji se protivio suradnji s HDZ-om, još prije sjednice rekao je kako u HNS-u danas odlučuju jesu li trgovačko društvo ili politička stranka.

Prema pisanju portala jutarnji.hr, Hrvatsku najvjerojatnije čekaju novi prijevremeni izbori, prognozirao je sinoć jedan član Vlade dok je u Banskim dvorima trajao noćni sastanak premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s nekolicinom najbližih suradnika nakon što je HNS odbio ponuđenu koaliciju. Međutim, ta informacija nije potvrđena.

Na sastanku koji je počeo oko 22 sata, uz premijera, kako smo mogli vidjeti ispred Banskih dvora, bili su između ostalih Karlo Ressler, savjetnik premijera, Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a te ministar rada Tomislav Ćorić.

Prvi je iz Vlade izašao Ćorić, a poslije njega oko 23.45 sati Bačić i Jandroković.

- Idemo li na nove izbore?, pitali smo Bačića i Jandrokovića dok su izlazili iz Vlade.

- Polako, polako. Sve će doći na red, kratko je poručio Bačić.

Premijer se nakon što su oni otišli zadržao još 15-ak minuta u Vladi, a iz Banskih dvora izašao je točno u ponoć.