Posebni savjetnik za ljudska prava ministra vanjskih poslova Ladislav Ilčić podnio je ostavku na tu dužnost, najavivši kandidaturu za gradonačelnika Varaždina. Ilčić, poznat po radikalno klerikalnim stavovima, objasnio je da se odrekao mjesečnog honorara od 10 tisuća kuna kako bi mogao slobodno govoriti istinu, ono što misli i želi te da kreće u stvaranje nove hrvatske desnice, moderne, obrazovane i kulturne, koja se zalaže za kršćanske vrijednosti.
Pritom se, zajedno sa stranačkim kolegom Hrvojem Zekanovićem, kandidatom Hrasta za gradonačelnika Šibenika, obrušio na HDZ zbog nevjerodostojnosti i nedosljednosti čije su kandidate odbili podržati na izborima, iako im je upravo HDZ omogućio da postanu parlamentarna stranka.
O istini koju će govoriti, a o kojoj HDZ, po njegovim riječima neprincipijelno šuti, Ilčić je kazao: "Kada sam bio zastupnik, nijedan zastupnik i niti jedan ministar nije nikada rekao istinu o Jokićevoj reformi, da ima određenih nedostataka. Neki od vas su to interpretirali kao da sam ja protiv reforme, ali nisam. Treba govoriti istinu. Imenujte mi bilo kojeg zastupnika ili člana vlade koji se usudio reći da tamo postoje nedostaci. Ili kada sam ja prokazao bogato državno financiranje radikalno lijevih udruga udruge poput GONG-a, CESI-ja, Centra za mirovne studije, Pupovčevih Novosti, jeste li čuli iz HDZ-a nekoga tko je prokazao to financiranje?".
Pojasnio je i da ne žele podržati kandidate HDZ-a koji se pozivaju na kršćanstvo, a žive potpuno drugačijim načinom života. "Odrekao sam se svog utjecajnog položaja i dobrog honorara, zato da u politici nastupamo iskreno", kazao je Ilčić.
Nije međutim htio objašnjavati na koji to način HDZ-ov kandidat u Varaždinu Damir Habijan ne živi kršćanski. Nije želio reći ni zastupa li premijer Andrej Plenković vrijednosti za koje se Hrast zalaže, dodavši tek da je "HDZ je u nekim dijelovima izgubio vjerodostojnost, kao i ovi kandidati o kojima smo govorili”.
Na lokalnim izborima su se odlučili suprotstaviti HDZ-u ponajprije zbog demografije, iako kažu da je razloga puno. U Varaždinu je u prošlom mandatu, kažu rođeno 25 posto manje djece, kao što je i u Šibeniku pao ukupan broj stanovnika za 25 posto. "Danas nije popularno govoriti o vrijednostima, ni obiteljskim ni nacionalnim, postoji mreža radikalno lijevih udruga koje odmah napadaju nekoga tko spomene vrijednosti, a upravo vrijednosti su ključne za demografiju", kaže Ilčić, tvrdeći da je upravo zbog promoviranja određenih vrijednosti specifična uloga HRAST-a koje oni nisu vidjeli u niti jednoj stranci. Hrast je jedina parlamentarna stranka koja ima hrabrosti otvoreno zastupati te vrijednosti, a najbolji je primjer Istanbulska konvencija za koju se zalažu sve parlamentarne stranke, za koju Hrastovci smatraju da se ne smije ratificirati u Saboru.
Ilčić je istaknuo da se Hrast pokazao principijelan jer ne želi podržavati one koji žive drugačiji život nego što ga promoviraju.
"U Hrvatskoj postoji radikalna ljevica koja nas ne može smisliti, kao političare i ljude, ja u tom pritisku živim od početka svog političkog djelovanja, no nikad nisu utjecali na moje odluke. Tako da ni posljednji pritisci nisu utjecali na mene. Ja sam ovo inicirao, ne premijer Andrej Plenković", kaže Ilčić.
I dalje će, najavljuje, surađivati s HDZ-om dok god govore istinu, odnosno, žive iste vrijednosti koje predstavljaju, jer su u nekim dijelovima izgubili vjerodostojnost, a Zekanović kaže da do daljenjeg u Saboru ostaje u klubu HDZ-a, iako je razmišlja i da ga napusti.
"Mi nismo izašli iz koalicije, samo govorimo o kandidatima koji nisu vjerodostojni", zaključuje Zekanović.