Skoči na glavni sadržaj

Krešo Beljak / Obijač auta, a ne zločinac

obijac-auta-ne-zlocinac-4629-5485.jpg

Beljak: "Poštujem hrvatske institucije i njihove odluke, ali isto tako je činjenica da je Glavaš heroj Domovinskog rata i to mu nitko ne može osporiti, a ratni zločin ili ne, u gradu koji je s tri strane u okruženju, na koji svakodnevno padaju tisuće granata... U tom kontekstu govoriti o ratnom zločinima meni kao branitelju prilično je upitno"
Foto: FaH / Damir Senčar

IME I PREZIME: Krešo Beljak

JEL' SE ZNA NEŠTO O NJEMU?: Profesor geografije, branitelj u Domovinskom ratu, gradonačelnik Samobora u drugom mandatu, novi predsjednik Hrvatske seljačke stranke i najnoviji službeni hagiograf Branimira Glavaša.

KAKO MISLIŠ HAGIOGRAF? I TO BAŠ GLAVAŠEV?: Eto, i mene zateklo. Mislio sam da mu je najveći domet obijanje automobila i krađa kazetofona, i to ne kad je bio mulac od 13 godina, nego s 28 godina, kada nekako očekuješ da imaš posla sa stabilnom i formiranom ličnošću. Fasovao je 1999. godine pravomoćnu osudu na osam mjeseci zatvora zbog teške provale u četiri automobila, uz uvjetnu osudu na tri godine.

PA SE SAD TAJ SITNI KRIMINALAC BACIO U PISANJE ŽITIJA SVETACA?: Napredovao je čovjek, ne možeš reći. Od te instant zvijezde evo baš potpisane Narodne koalicije ne možeš više živjeti koliko mediji za njim trče.

MORA SE ČOVJEK PREDSTAVITI BIRAČIMA: Ma znam da mora. Ali očito nije do njega još došla ona - bolje šutjeti i biti smatran budalom nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

NE MOŽEŠ BAŠ TAKO: Što ne bih mogao? Evo, pročitaj pa sam procijeni. Pitalo ga u Večernjaku je li mu prihvatljiv Branimir Glavaš i njegov HDSSB. Pa on kaže: "Da, ako ta stranka odustane od nekih loših stvari. Recimo, njihova postrojavanja garde bila su potpuno nepotrebna. Ja gospodina Vulina ili Šišljagića ne smatram ekstremistima, pa ni Glavaša ne doživljavam ekstremistom". Onda ga Večernjak potpitao: "Ali Glavaš je ležao u zatvoru zbog ratnog zločina?". A naš će Krešo: " Ja o tome imam osobno mišljenje. Poštujem hrvatske institucije i njihove odluke, ali isto tako je činjenica da je Glavaš heroj Domovinskog rata i to mu nitko ne može osporiti, a ratni zločin ili ne, u gradu koji je s tri strane u okruženju, na koji svakodnevno padaju tisuće granata... U tom kontekstu govoriti o ratnom zločinima meni kao branitelju prilično je upitno".

AUUUU: To ti ja govorim...

ON SE ZAPRAVO KANDIDIRA ZA PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA: Otkud ti to?

SJEĆAŠ SE MILANA VUKOVIĆA?: Tko ti je taj?

BIVŠI PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA: Je, točno, u pravu si. To je onaj koji je s te visoke funkcije tvrdio da Hrvati u obrambenom ratu nisu mogli počiniti ratni zločin. Isto je govorio i kada mu je opskurni Mladen Pavković dodjeljivao nekakvu braniteljsku zlatnu plaketu - "Onom tko jedva spasi živu glavu braneći se od napada, ne mogu se pripisivati zločini”. A sretna je okolnost za Beljaka da aktualnom šefu Vrhovnog suda Branku Hrvatinu točno za godinu dana istječe treći mandat pa je već sada istaknuo nominaciju visoko se kvalificirajući tvrdnjom da je Glavaš "heroj, a ne zločinac", jer notorna je stvar da hrvatski branitelj ne može počiniti ratni zločin. Pogotovo kada je u životnoj pogibelji.

A KAD JE TO GLAVAŠ BIO IZRAVNO ŽIVOTNO UGROŽEN U RATU?: Ne znam, Krešo valjda zna bolje. Premda očito nije o tome baš nešto razgovarao s gospođom Jadrankom Reihl-Kir, koja ne prestaje dokazivati da joj je smaknuće supruga Josipa Reihl-Kira, tadašnjeg policijskog načelnika u Osijeku, osobno organizirao Branimir Glavaš. Bila je gospođa i saborska zastupnica SDP-a u mandatu od 2000. godine, ali se rezignirano i razočarano pasivizirala u stranci kada je shvatila da ni od njih neće dobiti pomoć u pronalaženju istine.

DA, GADNO: A nije baš Osijek preko svijeta i mogao je Krešo jedan dan preskočiti kremšnite u Samoboru pa potegnuti do tamo i raspitati se malo, kad već očito o tome nema pojma, a još manje humanosti, svijesti i savjesti o famoznim slučajevima "selotejp" i "garaža". Znaš već za slučaj "selotejp" kada su one koji su prokazani kao srpski špijuni, desetorici civila, ruke vezane selotejpom nakon čega im se pucalo u glavu i bačeni su u Dravu. Taj slučaj uključuje i pokušaj još jednog ubojstva, Radoslava Ratkovića, koji je prošao istu proceduru sa selotejpom, pucanjem u glavu i bacanjem u Dravu, ali to je čudom preživio. Takovog čuda, nažalost, nije bilo za Branka Lovrića, Aliju Šabanovića, Jovana Grubića, Milutina Kutlića, Svetislava Vukajlovića, Petra Ladnjaka, Milenka Stanara i Bogdana Počuću te još dvije osobe čiji identitet nije utvrđen. Zločine su, kako je sud utvrdio, po osobnoj Glavaševoj naredbi počinili pripadnici Specijalne uskočke satnije Tihomir Valentić, Mirko Sivić, Dino Kontić i Zdravko Dragić. Baš kad je Glavaš bio, kako Krešo kaže, "u neposrednoj ratnoj opasnosti u borbi".

I TO JE BELJAKU "HEROJ DOMOVINSKOG RATA"?: Je. Taj je heroj "glavni" i u slučaju "garaža" u kojem su srpski civili otimani i mučeni u zgradi Općinskog sekretarijata za naradnu obranu u kojoj je stolovao Glavaš. Osuđen je jer nije spriječio zlostavljanja, kao i za naredbu ubojstva Đorđa Petkovića. Zajedno s njim zatočen i mučen je bio i Čedomir Vučković, kojeg se po zahtjevu gospodara života i smrti u Osijeku, prisililo da pije akumulatorsku kiselinu.

A SDP-U NE SMETA DA MU "TO" BUDE POTPREDSJEDNIK U VLADI?: Kada je tim oportunistima smetao bilo tko ili bilo što samo da se dočepaju vlasti? Pa i sami su kumplali s nepravomoćno osuđenim ratnim zločincem Glavašem i HDSSB-om.

ONDA NE BIH SMIO BITI IZNENAĐEN DA BELJAK DIGNE ŠATOR U SAVSKOJ ILI ŠTRAJKA GLAĐU?: Kao stari jugonostalgičar morao bi se sjećati NNNI-akcija. Ništa te ne smije iznenaditi, ni da ti ljubitelj ratnih zločinaca i obijač automobila bude potpredsjednik Vlade, ni da SDP ulazi u koaliciju sa strankom čija je jedna od najistaknutijih figura proglašena homofobom desetljeća.

ISTINA, VRIJEME MI JE DA SE  PRESTANEM  ČUDITI: Imaš toliko godina u guzici i još uvijek se čudiš ovom klatežu na političkoj sceni. Svašta s tobom.

A DOBRO, KAKO NAM JE MARIJANICA?: Odlično. Naradila se krvavo dok je organizirala izložbu o Alojziju Stepincu u Europskom parlamentu. Ja bih joj dao 16, a ne 8 tisuća eura plaće. Čudo je to koliko ta žena izgara za interese i dobro građana Hrvatske.

E, SAD STVARNO SEREŠ: Ozbiljno ti govorim. Pazi, žena je uspjela izgubiti lokalne izbore u svom selu Mustafina Klada, i u svojoj općini Velika Ludina, proglašena je homofobom desetljeća 2011. godine pa još pet godina mora nositi tu prečasnu lentu, i uz sve to upoznati glupe i neupućene Europčane s likom i djelom blaženog Alojzija Stepinca. Na koalicijskoj listi s HDZ-om ušla je u Europski parlament s 40.880 preferencijalnih glasova i sad ljuti boj bije protiv koalicije svoje strake sa SDP-om.

SIGURNO IMA I JOŠ NEKIH ZASLUGA: Pa, naravno, žena je totalno iznadprosječno sposobna. Izrazito homofobnim stavovima usprkos, uspjela je postati i članica saborskog Odbora za ljudska prava, doduše, vanjska, na prijedlog Hrvatske biskupske konferencije, u kojoj joj leđa štite kardinal Josip Bozanić i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, a bogme ima kemije i sa zloćudnim Vladom Košićem. Ali ako je član tog Odbora mogao biti Beljakov heroj Glavaš, što ne bi i Marijanica.

A STVARNO MISLIŠ DA JE FER ŠTO JE PROGLAŠENA HOMOFOBOM DESETLJEĆA?: Evo ti njenih izjava, pa sam vidi: "Poruke manjinskih seksualnih skupina zabrinjavajuće su jer su usmjerene protiv većine hrvatskog naroda"; "Sramiti se trebaju ipak oni koji javno obznanjuju s kim spavaju i šire govor mržnje prema svima koji misle drugačije od njih. Osim što takvo ponašanje pokazuje nedostatak kućnog odgoja, riječ je i o evidentnom nedostatku samopoštovanja"; "Homoseksualni odnos se protivi naravnom zakonu jer dijete je najsavršeniji čin ljubavi, a dva muškarca ga ne mogu donijeti na svijet"; "Ponašanje homoseksualaca u nekim slučajevima prelazi u agresiju"; "Riječ je o sklonosti, to nije nešto što je urođeno. Ne postoji gen za homoseksualnost"; "Kao što oni koji vole odlaziti na nudističku plažu ne hodaju goli po gradu jer znaju da to nije primjereno i u skladu s neki uzusima, isto tako kada je riječ o homoseksualnosti potpuno je jasno da je riječ o okolnosti koju pojedinci mogu kontrolirati ako žele"; "Ne može manjina indoktrinirati svoj sustav vrijednosti većini"; "Ja se zalažem da svi imaju jednaka ljudska prava, dok se oni zalažu za to da samo oni imaju prava kao manjina, a nama kako bude".

IMAŠ PRAVO, NIJE BAŠ GAY FRIENDLY: A ako nisi primijetio nema ona samo seksualnih problema. Ima tu i etničko-religijskih muka.

ŠTO SI JOJ SAD OPET UVALIO?: Nisam ja ništa. Sama se ispovijedila o svojoj prebogatoj kolekciji križeva uz dekolte do pupka: "Križ je izraz moje vjere i nosim ga oko vrata otkad znam za sebe. Neće mi ga razni licemjeri i farizeji, a posebno ne kršćanofobi, skidati s vrata".

OPET SMO JOJ MI POGANI KRIVI: A tko drugi? Čak i terorističke napade koristi za svoju crkvenjačku propagandu. Sjećaš se, prije četiri mjeseca serije terorističkih napada u Bruxellesu, u kojima je poginulo skoro 40 ljudi, a više stotina ranjeno, Petirka je odmah potrčala na twitteru nepismeno objaviti: "Eksplozije u Bruxellesu pred Uskrs pokazatelj su da nekima nije ništa sveto! Neće nas zaplašiti jer naš Bog je pobjedio smrt! Sretan Uskrs". Uslijedila je, jasno, lavina zgražanja, među kojima i post koji joj je lijepo objasnio da "između ove retorike i retorike onih koji podržavaju terorizam stoji znak jednakosti, uz to je degutantno i nepismeno". Uzvratila je uzorita europarlamentarka, opet nepismeno, kao po običaju ništa ne razumijevajući: "Isus je uskrsnuo i pobjedio smrt. To je činjenica. Zato nema straha za one koji vjeruju u njega".

JA SAM U STRAHU OD NJE I TAKVIH: Imaš zašto i biti. Ne zbog nje, nego zbog onih koji su je uzeli pod svoje skute, poput Zorana Milanovića i SDP-a.

E, SAD SI STVARNO PICAJZLA: Jel'? A sjećaš li se kako se Milanović prije jedno godinu i pol sprdao s vođom grčke ljevice Aleksisom Ciprasom i još onako bahato, kako samo on to zna, stamen kano klisurina, poručio da "nema preveliko povjerenje u one koji su u stanju koalirati s ekstremnom desnicom, sa strankama koje su praktički antisemitske, a to smo vidjeli u Grčkoj". A, evo, upravo je danas u Hrvatskoj Milanović potpisao koalicijski sporazum s obožavateljima ratnog zločinca Glavaša i šovinističkog biskupa Košića.

PA, DOBRO, ŠTO MILANOVIĆ RADI S TAKVIMA? Opet postavljaš glupa pitanja. Pravo pitanje glasi - što bilo tko pristojan radi s Milanovićem?