Skoči na glavni sadržaj

Večeras u 19 sati „Antifašizam je moj izbor“

veceras-u-19-sati-antifasizam-je-moj-izbor-6044-7655.jpg

Vrijeme je da još jednom glasno kažemo da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali i da je antifašizam vrijednost koja ne treba biti propisana već življena
Foto: Hrvoje Polan

Uoči sjednice Skupštine Grada Zagreba na kojoj će se glasati o izmjeni imena Trga maršala Tita, inicijativa “Antifašizam je moj izbor” (organizacije civilnog društva, političke stranke i pojedinci) pozivaju na prosvjed koji će se održati u ponedjeljak 28.8. u 19h na Trgu žrtava fašizma.

„Zagreb je nepokoreni grad, a takav će i ostati unatoč pokušajima revizije prošlosti od strane ekstremne desnice koja uz potporu aktualnog gradonačelnika nastoji izbrisati antifašističko naslijeđe promjenama imena ulica i trgova umjesto da se bavi stvarnim problemima građana i građanki Zagreba. Vrijeme je da  još jednom glasno kažemo da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali i da je antifašizam vrijednost koja ne treba biti propisana već življena. Dok se suočavamo sa sve većom nezaposlenosti, siromaštvom i iseljavanjem mladih, trebamo nametnuti bitne teme za ovo društvo, ali se i odlučno suprotstaviti reviziji prošlosti, 'alternativnim činjenicama' i veličanju ustaštva“, ističu organizatori.

U prigodnom kulturnom programu sudjelovat će brojni umjetnici, a neki od govornika/ca na prosvjedu su Sandra Benčić, aktivistica, Mirjana Krizmanić, psihologinja, Ivica Buljan, redatelj i Jakov Kolak, student.

Inicijativu su dosad podržali:

Antifašistička liga Hrvatske

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju

Centar za mirovne studije

Centar za ženske studije

Documenta

Društvo Josip Broz Tito

Građansko-liberalni savez (GLAS)

Lezbijska grupa Kontra

Kulturnjaci2016

Mreža antifašistkinja Zagreba

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske