Skoči na glavni sadržaj

“Satiričar” Pauletić: Koristim specifičan dalmatinski humor, koji može zvučati uvredljivo, ali nije zlonamjeran

satiricar-pauletic-koristim-specifican-dalmatinski-humor-koji-moze-zvucati-uvredljivo-ali-nije.jpg

Premda njegovi napisi izazivaju zgražanje, novi doministar turizma kaže da “ne želi negirati i brisati knjige i tekstove koje je napisao”

Novoimenovani zamjenik ministra turizma, enigmat, novinar i putopisac, koji za sebe tvrdi da je kozmopolit, Robert Pauletić, kojega je predložio Most izazvao je salve negodovanja i žestoke osude javnosti zbog svojih šovinističkih stavova prema stranim turistima. Tekstovi u kojima piše kako napušta hotel jer u njemu borave srpski turisti ili se ismijava japanskim turistima, poručujući im: “jebi mater japansku! Japanci, mrš nazad u Kinu!” danas naziva šalom i satirom. Zbog golemog pritiska javnosti bio je prisiljen pojasniti svoje necivilizirane stavove i posuti se pepelom. Pauletićevu izjavu prenosimo u cijelosti:

“S obzirom na medijski interes što ga je izazvalo moje imenovanje za zamjenika ministra turizma, te reakcije na neke moje stare novinske tekstove i objave s društvenih mreža, želim reći ovo: ako sam nekog možda povrijedio svojim tekstovima, to mi sigurno nije bila namjera.

Cijeli život putujem i pišem tekstove, od kojih su mnogi satirični. Ponekad koristim specifični dalmatinski humor koji izvučen iz konteksta može zazvučati uvredljivo, ali zapravo nipošto nije zlonamjeran.

Kad, primjerice, pisac Miljenko Smoje napiše 'kurbe Talijani' ili koristi slične izraze i psovke kad u svojim napisima opisuje njemačke turiste, to u svjetlu njegove satire ne možemo smatrati uvredljivim. Još bi manje bilo logično na nekom portalu objaviti tekst o tome s naslovom: 'Smoje vrijeđa talijanski narod' ili 'Smoje ne voli Talijane'.

Što se tiče moje objave o Japancima na društvenim mrežama, sve govori zadnja rečenica 'Japanci idite u Kinu'. Svakom sa zdravim razumom trebalo bi biti jasno da je to satira, šala. Bio sam u Japanu mjesec dana, poštujem njihove običaje i radne navike, da ih bar mi imamo.

Putopisac sam i kozmopolit, nikad nisam bio uskogrudan, a još manje nacionalist. Volim svoje i poštujem tuđe. Nikad u životu nisam bio u politici, čak nisam bio, niti jesam, član ijedne stranke.

Ja sam pisac kojeg su pozvali u politiku. Svjestan sam da moram prilagoditi izričaj političkom diskursu i da satiri više nema mjesta, ali ne želim negirati i brisati knjige i tekstove koje sam napisao.

Smatram da mogu pomoći našem turizmu. Neke od mojih ideja već su izišle u javnost, a sve svoje prijedloge ću najprije prokomentirati s ministrom Klimanom, s kojim očekujem odličnu suradnju. Vjerujem da upravo zbog bogatog iskustva u putovanjima mogu doprinijeti poboljšanju hrvatskog turizma”.