Skoči na glavni sadržaj

Moja Hrvatska

Tomislav Jakić

<p>Vanjskopolitički komentator koji nije htio zavijati s vukovima</p>

• plenkovic.jpg
    Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske
    Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Citat:

Republika Hrvatska najoštrije osuđuje upad američkih trupa u Venezuelu i otmicu Predsjednika Madura i njegove supruge, kojom prilikom je ubijeno više desetaka ljudi.

Američka akcija, bez obzira na to kako je Washington pokušao interpretirati, odnosno opravdati, flagrantno je kršenje svih normi međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda. Na narodu je Venezuele da sam, slobodno i demokratski odluči kako će živjeti i kako će raspolagati sa svojim prirodnim bogatstvima.

Apsolutno je neprihvatljivo da strana zemlja otme šefa druge države i proglasi da će ona od sada voditi njezinu politiku primarno u svojem interesu.

Jednako tako potpuno je neprihvatljivo da se dosadašnjoj potpredsjednici Venezuele koja je poslije otmice predsjednika Madura preuzela položaj Predsjednice, iz Amerike otvoreno prijeti sudbinom još težom od one Madurove, likvidacijom valjda, bude li ustrajala na nacionalnoj samostalnosti, a osobito na pravu Venezuele da samostalno raspolaže svojim prirodnim bogatstvima.

Ako prihvatimo šutke američku politiku, jer to jest politika, moramo se upitati tko će biti sljedeći? Moramo se suočiti s činjenicom da smo prihvatili bezakonje kao normu međunarodnih odnosa, da smo se odrekli načela ravnopravnosti i jednakopravnosti među subjektima međunarodnog prava, da smo se odrekli i same Povelje Ujedinjenih naroda, odnosno sustava međunarodnih odnosa što su građeni nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Republika Hrvatska, snažno podupirući Ujedinjene narode, osuđuje svako strano miješanje u poslove drugih zemalja, polazeći od toga da su mir i sigurnost u svijetu nedjeljivi i naglašavajući kako sve zemlje imaju neporecivo pravo da same biraju svoj put.

Završen citat.

Tako bi se oglasila Republika Hrvatska, moja Hrvatska.

Nisam je čuo. Šteta, neizmjerna šteta. I to je sve što se u ovim dramatičnim, zapravo sudbonosnim danima treba i može reći.

Samo to!