Philippe Varin, izvršni direktor konzorcija PSA Peugeot Citroën, odustao je od 21 milijun eura otpremnine, na koju je imao zakonsko pravo, nakon žestokih kritika francuske javnosti, sindikalnih čelnika, pa i članova Vlade.
"S obzirom da imam veliko poštovanje prema osoblju naše tvrke, kao i zbog posljedica teških, ali nužnih odluka koje sam morao donijeti, odlučio sam se odreći ponude o mom mirovinskom paketu", obrazložio je Varin u srijedu svoju odluku, prenosi Financial Times. Varin je dodao da će Nadzorni odbor kompanije odlučiti o tome što će biti "odgovarajući" uvjeti njegovog odlaska. Agencije prenose i njegovu izjavu da je takvu odluku donio "u ime jedinstva zemlje".
Varin je na mjestu izvršnog direktora od 2009. godine, a trebao bi je napustiti 2014., tri godine prije isteka ugovora. U lipnju prošle godine kompanija se obvezala da će da će mu isplatiti 21 miljun eura otpremnine za mirovinsko osiguranje, koja bi mu se u mjesečnim ratama isplaćivala narednih 25 godina uz redovnu mirovinu. Njegova trenutna godišnja plaća iznosi 1,3 milijuna eura.
U njegovom mandatu Peugeot je donio poslovni plan koji predviđa otpuštanje 11.200 radnika i zamrzavanje plaća. Lani je nadgledao zatvaranje velike tvornice u Francuskoj, što se dogodilo prvi put u posljednjih 30 godina.