Skoči na glavni sadržaj

Ako nije jasno što je bilo, evo zašto je bilo!

• sibenik.jpg
    Zabranitelji u Šibeniku
    Foto: HINA/ Snježana KLARIĆ

Na novinarsko pitanje zašto im je trebalo trinaest godina da reagiraju na Festival alternative i ljevice u Šibeniku (FALIŠ) u Šibeniku, odnosno na njegovo financiranje od strane Grada i ostalih institucija, predstavnici branitelja su objasnili ovako:

„Političko okruženje nam je takvo kako je, mi to realno prosuđujemo. Zahvalni smo premijeru Plenkoviću za njegovo nedvosmisleno mišljenje o pjesmi "Čavoglave", zatim i predsjedniku Saboru Jandrokoviću jer je odao počast stradalnicima Golog otoka te potpredsjedniku Vlade što je isto napravio nad jamom Jazovka. To je političko okruženje pod kojim se nešto događa. Uvijek ćemo biti korektiv, želimo očuvati istinu o temeljima hrvatske države za koju smo se borili - kazali su ratni veterani, ističući kako se nisu libili reći ni generalu Ademiju da je u svojoj knjizi iznio niz netočnih tvrdnji.

Pitanje koje je cijelo vrijeme visjelo u zraku, pa su ga novinari na kraju i postavili - imaju li branitelji namjeru doći na sam festival, odnosno planiraju li u Šibeniku "benkovački scenarij?

„Ništa nije isključeno! Reagirat ćemo ovisno o situaciji. Nećemo davati nikakva obećanja, možda da to ostavimo da bude iznenađenje. Mi želimo ovakve političke manifestacije, koje nikako nisu kulturna događanja, staviti na pravi kolosijek. A sve ono što ljevičarski novinari pišu o puštanju ustaškog duha iz boce, o desničarenju... koga vi ovdje vidite, mi smo obični ratni veterani. Želim reći i da je za svaku pohvalu da će jedan od gostiju FALIŠ-a biti i Nikola Vukošić, ratni načelnik Policijske uprave, kao i da je prije nekoliko godina gostovao HOS-ovac koji je maloljetan otišao u rat, profesor Tomislav Bašić - rekao je Šižgorić.